Tavasszal is tudja biztonságban hétvégi házát, nyaralóját!

Megérkezett a tavasz. A jó idő érkezésével lassan benépesülnek a hétvégi házak, nyaralók. A télire biztonságba helyezett vagy hazavitt értékek - szerszámok, gépek, csónakok, egyéb eszközök – ismét előkerülnek. A nyaraló, hétvégi ház feltörése vagy az udvaron hagyott értékek eltulajdonítása is jelentős anyagi károkat okozhat, ezért kérjük, fogadja meg tanácsainkat!

A hétvégi házban ne tároljon a szükségesnél nagyobb értékeket, gondoskodjon azok védelméről, a bejárati ajtót is érdemeskorszerű zárral felszereltetni. Az ajtó anyaga legyen masszív fém vagy tömör fa. Fontos,hogy az egyéb külső nyílászárók és a garázs is kellő védelemmel rendelkezzen! Azokattöbbféle biztonsági eszközzel ajánlott felszerelni. Csupán a szúnyogháló nem véd meg a betörés ellen! Az anyagi lehetőségekhez és védendő értékekhez mérten érdemes elektronikai védelmi rendszert kiépíteni. A biztonságon nem éri meg spórolni, hiszen a tapasztalatok szerint egy betörés okozta kár gyakran többszöröse lehet a megfelelő védelmi rendszer beszerzési és felszerelési költségének. A hang-, és fényjelző készülék, távriasztás úgy nyújtanak védelmet, hogy a külvilág számára, ha illetéktelenek próbálnak behatolni. Javasolt rendszeresen látogatni a hétvégi házat, nyaralót, illetve megkérni a környéken élőket, hogy fordítsanak figyelmet az üresen álló hétvégi házakra. Ha ismeretlen személyek vagy járművek mozgását észlelik, értesítsék a polgárőrséget és/vagy a rendőrséget!

Az értékes ingóságokról - műszaki cikkek, szerszámok, gépek, kerékpárok, stb.- lehetőség szerint készítsen fényképet és részletes leírást, ez ugyanis segítséget nyújt a rendőrség számára a beazonosításnál. Tartson rendet közvetlen környezetében és a kertben is! A széthagyott kerti szerszámok vonzzák a tolvajokat, a betöréshez is felhasználhatók.

A sűrű növényzet kiváló rejtekhely a betörők számára. A dúsabb bokrokat, fákat ritkítsa meg annyira, hogy a betörők ne tudjanak észrevétlenül tevékenykedni! A házhoz, ablakokhoz közel álló fák ágait vágja vissza! Az élő sövények, és a zárt kerítések magassága lehetőleg ne haladja meg a 90 centimétert, mert azzal gátolja a biztonságot fokozó rálátást. Amíg a kertben dolgozik, háza ajtaját minden esetben zárja be, ne adjon alkalmat a besurranó tolvajnak! Mit tegyen, ha betörést észlel vagy a hétvégi házhoz érkezve illetéktelen személy van bent?

Amellett, hogy a bűnözők anyagi veszteséget tudnak okozni, ijesztő, ha idegen ember otthonukban jár. Ha érkezéskor betörés nyomait észleli, ne menjen be a házba, értesítse a rendőrségetaz ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon! A hátrahagyott nyomok elveszhetnek, megváltozhatnak, ha a helyszínt bejárja a rendőrség kiérkezéséig. A testi épség és az élet védelme érdekében azonnal értesíteni kell a rendőrséget és tájékoztatást adni a menekülő elkövető személyleírásáról, valamint menekülési útvonaláról, az általa használt járműről.

A legfontosabbat mindig tartsák szem előtt: semmilyen vagyontárgy nem ér fel a testi épség, az emberélet értékével!

Kellemes tavaszi pihenést, kikapcsolódást, kertészkedést kívánunk!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály